Varför ska knark vara olagligt?

Ska börja med att säga att jag aldrig har provat droger och planerar inte att göra det heller, men jag har ändå en åsikt om det.

Jag förstår inte varför saker som inte skadar någon annan än dig själv ska vara förbjudet? Varför ska du eller jag bestämma om en man i Kiruna vill röka lite Cannabis? Det kommer inte skada någon annan än honom själv så varför ska vi lägga oss i?

Då tänker du säkert: ”Men det här skulle ju öka droganvändningen totalt!!!” Ja, det är kanske sant, men det kommer fortfarande bara vara människor som vill använda knark som kommer använda knark. Det är fortfarande ingen som inte vill använda knark som kommer använda knark. Och sist, men inte minst, det är fortfarande ingen som inte själv har valt att använda droger som kommer drabbas. Det finns säkert droger man blir extra våldsam av, jag har inte så bra koll på det, men sådana droger kan jag tänka mig att fortfarande ha förbjudna. Men alkohol blir man också väldigt våldsam av och det är inte speciellt många som propagerar för en kriminalisering av alkohol.

Nu tänker du: ”Men, det här skulle ju innebära stora kostnader för samhället!!!” Ja, om du syftar på vård mot drogrelaterade symtom så håller jag med. Det skulle innebära att vanliga människor som inte tar droger måste betala skatt som ska gå till att betala sjukvård åt folk som behöver sjukvård på grund av narkotika. Men det kan man enkelt lösa genom ett monopol på droger där man beskattar drogerna på ett sådant sätt att de som använder drogerna själva betalar sin framtida sjukvård. Det här med monopol skulle vara viktigt. Det måste vara en butik likt systembolaget som säljer drogerna, det ska inte gå att sälja droger på krogar. Då kommer krögarna missbruka legaliseringen och sälja massa ecstasy till fulla ungdomar som förmodligen inte hade provat på det annars. Så ska vi inte ha det!

Jag är så trött på alla lagar om hur staten ska ”skydda” sina medborgare. Lagar emot saker som bara skadar dig själv ska bort! Allihop ska bort. Jag kommer inte på så många exempel nu men droger är väl de största. Jag förstår inte varför staten ska bestämma över medborgarna. Det är en sak om man våldtar någon, eller rånar en bank. Saker som uppenbarligen skadar andra människor, då är det självklart att vi måste ha ett lagsystem som skyddar medborgarna. Men när det gäller saker som bara skadar personen i fråga, jag fattar inte!

Det är inte heller så att jag tror att droger inte är farligt. Det tvivlar jag inte ett dugg på. Dock kanske vissa droger, typ cannabis, är mindre skadligt än vad som framställs av media. Men det är så klart fortfarande farligt. Läste att bara själva cannabisröken är fyra gånger mer cancerframkallande än vad vanlig tobaksrök är. Men som sagt, det ska vara individens val om man vill riskera att få cancer, inte statens.

Dessutom, förutom argumenten om individens frihet, så skulle en legalisering innebära en massa fördelar också. Personer som känner att deras drogbruk har gått över i ett missbruk och är i behov av hjälp hade enkelt kunnat få hjälp. Som det är nu så drar sig väldigt väldigt många av dessa människor från att söka hjälp eftersom de riskerar att bli dömda för brott. Har man ett bra jobb kan man riskera sitt jobb och kanske även sina vänner om man blir dömd för ett sådant brott.

Alla pengar från drogförsäljning skulle kunna gå till staten istället för till drogkarteller i Mexiko. Pengar som, förutom att betala drogbrukarnas sjukvård, även skulle kunna gå till att informera ungdomar om drogers effekter på kroppen. Ifall droger skulle vara legaliserat så är det också viktigt att folk vet om hur farligt det är. Som det är nu så framställs alla droger som livsfarliga, vilket de självklart inte är. Om du läser om ämnet i Aftonbladet eller ser ett nyhetsinslag på SVT så gör de ingen skillnad på olika droger. Att röka cannabis, som bara är lite farligare än tobak, framställs som likvärdigt med heroin som är totalt livsfarligt.

Jag tror det är farligt. Ungdomar läser dessa nyheter och tror på allt fram tills de är 17 år och testar på cannabis för första gången. De märker då att de inte är så farligt som de har trott och eftersom media målat upp alla droger som lika farliga så tror så klart den här människan att det inte är någon fara att testa heroin heller. Det händer så klart långt ifrån alla, men jag tror ändå att det är farligt att måla upp alla droger som likvärdiga. Därför tycker jag det skulle vara bra om man använda dessa pengar man kommer dra in från drogförsäljning till att informera ungdomar. Och då ska det inte vara någon skrämselpropaganda. Det ska vara fakta!

Samhället skulle även spara in enorma summor pengar på de människor som sitter i fängelse för drogrelaterade brott och vi skulle även spara in massor av resurser som polisen lägger på droger. De resurserna skulle de istället kunna lägga på att hitta folk som skadar andra, och inte sig själv.

En annan fördel är att personer som vill köpa droger inte behöver komma i kontakt med grovt kriminella människor för att kunna köpa droger. De hade istället kunnat besöka en drogbutik.

Nä, jag tror på individens frihet och jag tror inte på att staten ska bestämma över befolkningen så länge de bara skadar en själv.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>